Languedoc, Maison Lorgeril, Pennautier

Maison Lorgeril

Společnost se skládá ze šesti usedlostí. Velké geografické rozdíly mezi vinicemi jsou zárukou velké různorodosti vín.

  • Château de Ciffre hospodaří na 70 hektarech vinic. Pěstovanými odrůdami jsou Syrah, Grenache, Mourvédre, Carignan, Viognier, Cinsault.
  • Domaine de la Borie Blanche je doma v oblasti Minervois. Z 29 ti hektarů vinic je největší chloubou 6 hektarů Carignanu, který je ve stáří 50-80 let.
  • Domaine Garille. Veškeré vinice a to 38 hektarů se rozkládají na polohách 200-400 metrů nad mořem.
  • Châateau Caunettes
  • Châateau de Pennautier bylo založeno roku 1620 a nynější majitelé Nikolas a Miren jsou desátou generací vinařů na tomto château. To se nachází 5 kilometrů od historického města Carcassonne. 146 hektarů vinic dává velmi zajímavá plná a různorodá vína. Velmi zajímavou kapitolou je odrůda Chardonny.

Viognier de Pennautier IGP d´Oc

Lehce zlatavá barva doplněná vůní manga a liči. V chuti povzbudí svěží kyselinka se stopami tropického ovoce. Doporučujeme k rybě se světlým masem či lehké úpravě kuřecího.

Sauvignon de Pennautier IGP d´Oc

Charakteristické aroma grapefruitu a žlutého melounu. Chuť po citrusech a výraznější kyselinka dávají tomuto vínu příjemný svěží charakter. Doporučujeme k plodům moře a skvěle vynikne také ke světlým omáčkám s kuřecím masem.

Chardonnay de Pennautier IGP d´Oc

Brilantní žlutá barva se zlatými odlesky. Ve vůni dominuje čerstvé ovoce, jako je grep, ananas a citron. Doporučujeme jako aperitiv ke grilované rybě či smetanové úpravě kuřecího.

Merlot de Pennautier IGP d´Oc

Purpurová barva s fialovými tóny. Aroma švestek a ostružin okořeněné chutí po zeleném pepři s dlouhou ovocnou dochutí.

Cabernet Sauvignon de Pennautier IGP d´Oc

Tmavá rubínová barva provoněná černým rybízem a ostružinami. Dlouhotrvající ovocná chuť s lehkou tříslovinkou.

Chateau de Pennautier AOP Cabardés

Pomalá a dlouhá macerace ( 25-30 dní) dává tomuto vínu velmi tmavou barvu s fialovými odlesky. Ve vůni dominuje lesní ovoce s tóny vanilky. Víno zraje na láhvi 3 – 4 roky. Doporučujeme ke grilovanému tmavému masu, těžší úpravě drůbeže a sýru s modrou plísní

Marquis de Pennautier- Chardonnay, Vin de Pays d´Oc „ Terroirs d´Altitude“

Speciální sklizeň v brzkých ranních hodinách zachovává delikátní svěžest tohoto vína. Tři týdny macerace při 16 - 18 °C na dubových sudech za použití techniky Sür Lie je zárukou dobré suroviny, jež leží deset měsíců na dubových sudech barrique, z 50 % nových. Víno syté barvy se žlutými tóny, s vůní po ananasu, vanilce a sladkých meruňkách. Má velmi dlouhou a intenzivní chuť. Možnost zrání na lahvi je 5-8 let. Doporučujeme k masu na světlých omáčkách a fois gras.

Chateau de Pannautier AOP Cabardés „ Terroirs dÁltitude“

Macerace probíhá 25-30 dní a dále14 měsíců na francouzských dubových sudech, nových z 50 %. Víno s granátovou barvou, kořeněnou vůní s výraznou přítomností černého rybízu a kakaa. Příjemné taniny doplněné ležením na sudech dávají vínu plnou a dlouhotrvající chuť po dominantním černém rybízu. Láhve lze skladovat 5-6 let. Skladba vína: Cabernet franc 10%, merlot 20%, malbec 15%, syrah 30%, cabernet sauvignon 25%.

L´Esprit de Pennautier AOP Cabardés

Macerace 35 dnů a další zrání 18 měsíců na nových francouzských sudech typu barrique zajišťuje v chuti harmonické taniny, dřevité tóny a náznak lesního ovoce.

"Le Rêve de Pennautier, "Vendanges d'Après"

Ze 100 % Chardonnay. Sklizeň hroznů probíhá v brzkých ranních hodinách, okamžitě se zpracovávají a poté fermentují 3 týdny při teplotě 16 – 18 °C na sudech barrique metodou sur lie. K plnosti tohoto vína přispívá také zrání 18 měsíců na nových sudech z francouzského dubu. Barva je zlatavá, ve vůni i chuti lze cítit mandarinky, meruňky, ananas a citrony, to vše ovoněné medem. Toto celé doplňuje lehký nádech skořice a kardamomu. Velice elegantní víno, které můžeme beze strachu nechat ve sklepě 10 let. Výtečně se hodí ke všem typům dezertů.

Chateau de Ciffre AOP Saint-Chinian

Granátová barva získaná macerací 20 – 30 dní. Ve vůni dominují křehké ovocné tóny a v chuti lehký pepřový nádech po syrahu doplněný sladkými taniny. Doporučujeme k pečené drůbeži a sýrům s modrou plísní. Skladba vína: syrah 40%, carignan 30%, grenache ze starých vinic 20%, mourvédre 10%.

Chateau de Ciffre AOP Sain-Chinian „ Terroirs d´Altitude“

Macerace dlouhá 35-40 dní pro plnou a hutnou, granátovou barvu a další zrání na dřevěných sudech tipu barrique o obsahu 600 l. Vůně je po tmavém ovoci s tóny karamelu a bergamotu. V chuti kulaté taniny doplněné o plné ovocné tóny po lesním tmavém ovoci. Víno lze dlouhodobě skladovat. Doporučujeme ke grilované drůbeži a hutným sýrům. Složení vína: syrah 60%, granache ze starých vinic 40%.

Chateau de Ciffre AOP Faugéres „ Terroirs d´Altitude“

Macerace dlouhá 30-35 dní a další ležení z 50% na nerezových tancích a z 50% na nových dubových sudech o obsahu 600 l. Intenzivní vůně černého lesního ovoce s náznakem kakaa a bílého pepře. V ústech plné taniny zakončené velmi dlouhou dochutí po ostružinách. Možnost zrání na lahvi 5-8 let. Nádherně se s ním snoubí kachní prsa, grilované hovězí, uzeniny a plné sýry budou tímto vínem velmi dobře doplněny. Složení vína: syrah 55%, granache ze starých vinic 35%, mourvédre 10%.

Chateau de Ciffre AOP Faugéres „Grand Vin“

Macerace trvá 35-40 dní a poté zraje 12 měsíců na dubových sudech barrique, z nichž je 50% nových. V komplexní vůni se nalézá černé ovoce s náznaky černého pepře a sněženek. Plná, robustní chuť s harmonickou dochutí, které velmi prospěje dekantace. Možnost zrání na lahvi 5-8 let. Doporučujeme ke zvěřině a tmavému masu. Složení vína: syrah 70%, granache ze starých vinic 20%, mourvédre 10%

Speciál pro říjen

Každý rok se Vám snažíme v tomto měsíci přinést zvláštní chuťový zážitek. V letošním roce se po dlouhé době přesuneme do oblasti Cognac. Na sedmi vzorcích budete mít možnost ochutnat produkty od malých rodinných palíren, které běžně na trhu nenajdete. Nejmladším kouskem bude sedm let staré VS, poté se posuneme přes VSOP z roku 1990 po dvacetileté XO až ke vzorkům kategorie Trés Vieux (velmi starý), kde najdeme perlu v kategorii 1er Cru z roku 1968. Všechny vzorky pocházejí z oblasti Petite Champagne a Grande Champagne, což jsou nejprestižnější vinice v oblasti Cognac. Začneme v pondělí 14.10. .... DVĚ MÍSTA VOLNÁ ...., dále pátek 18.10. PLNĚ OBSAZENO .... a čtvrtek 24.10. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ .... Degustace bude doplněna občerstvením ve stylu kuchyně této oblasti. Cena degustace je 1 400,- Kč na osobu s nevratnou zálohou 700,- Kč. Sejdeme se klasicky v 18 hodin na vinotéce Masarykova.

Beaujolais v listopadu

Mnoho dotazů na termíny pro každoroční svátek Beaujolais nás tlačí již teď v předstihu plánovat a tak se všichni můžou těšit na pozdravy z této oblasti . Tradičně začneme třetí čtvrtek v listopadu 21.11. .... PLNĚ OBSAZENO...., dále pátek 22.11. .... JEDNO MÍSTOVOLNÉ...., pondělí 25.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., úterý 26.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., čtvrtek 28.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pátek 29.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pondělí 2.12. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ ...., úterý 3.12. .... PLNĚ OBSAZENO ...., čtvrtek 5.12. .... PLNĚ OBSAZENO .... a celé putování uzavřeme v pátek 6.12. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ .... Dovezeme Vám opět vína od našich oblíbených vinařů a bude to nejenom Baujolais nouveau, které nás nikdy nezklamalo ale samozřejmě i ročníkové Beaujolais zvané Cru, které nás už mnohokrát potěšilo svou plností. Sejdeme se na Masarykově klasicky od 18 hodin a vstupné je 470,- Kč na osobu. Nesmí samozřejmě chybět tradiční pokrm tohoto francouzského regionu Kohout na víně. Těšíme se na společné zážitky.

Prosincové degustační večery

Jako každý prosinec připravíme pro Vás doufáme že nevšední zážitek souznění vína a jídla. Meníčko se letos bude pohybovat okolo kachniček z volného chovu. Jako předkrm vidíme "Opečený plátek čerstvých Foie Gras", pokračovat bude "Pečené vykoštěné a plněné kachní stehýnko", poté "Trhané kachní maso v domácí bulce s čedarem" a jako dezert naše "Créme brulée". Vše doplníme patřičným vínem od Crémantu po prestižní červená od našich oblíbených vinařů. Začneme ve středu 11.12. .... JEDENÁCT MÍST VOLNÝCH .... dále pátek 13.12. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pondělí 16.12. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ ...., středa 18.12. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ .... a pátek 20.12. .... PLNĚ OBSAZENO .... Sejdeme se na Masarykově klasicky od 18 hodin a vstupné je 1 500,- Kč na osobu. Pro náročnost přípravy a vyšší cenu použitých surovin je nutné místo zarezervovat v předstihu a složit nevratnou zálohu 700,- Kč. Těšíme se na společné nové zážitky.

Vinotéka Království dobrých vín
Masarykova 181/173
Ústí nad Labem 400 01
tel: 603 497 855, 603 159 710
Banka vín
Špitálské náměstí 3
Ústí nad Labem 400 01
tel: 603 497 855, 603 159 710