Languedoc, Maison Lorgeril, Pennautier

Maison Lorgeril

Společnost se skládá ze šesti usedlostí. Velké geografické rozdíly mezi vinicemi jsou zárukou velké různorodosti vín.

  • Château de Ciffre hospodaří na 70 hektarech vinic. Pěstovanými odrůdami jsou Syrah, Grenache, Mourvédre, Carignan, Viognier, Cinsault.
  • Domaine de la Borie Blanche je doma v oblasti Minervois. Z 29 ti hektarů vinic je největší chloubou 6 hektarů Carignanu, který je ve stáří 50-80 let.
  • Domaine Garille. Veškeré vinice a to 38 hektarů se rozkládají na polohách 200-400 metrů nad mořem.
  • Châateau Caunettes
  • Châateau de Pennautier bylo založeno roku 1620 a nynější majitelé Nikolas a Miren jsou desátou generací vinařů na tomto château. To se nachází 5 kilometrů od historického města Carcassonne. 146 hektarů vinic dává velmi zajímavá plná a různorodá vína. Velmi zajímavou kapitolou je odrůda Chardonny.

Viognier de Pennautier IGP d´Oc

Lehce zlatavá barva doplněná vůní manga a liči. V chuti povzbudí svěží kyselinka se stopami tropického ovoce. Doporučujeme k rybě se světlým masem či lehké úpravě kuřecího.

Sauvignon de Pennautier IGP d´Oc

Charakteristické aroma grapefruitu a žlutého melounu. Chuť po citrusech a výraznější kyselinka dávají tomuto vínu příjemný svěží charakter. Doporučujeme k plodům moře a skvěle vynikne také ke světlým omáčkám s kuřecím masem.

Chardonnay de Pennautier IGP d´Oc

Brilantní žlutá barva se zlatými odlesky. Ve vůni dominuje čerstvé ovoce, jako je grep, ananas a citron. Doporučujeme jako aperitiv ke grilované rybě či smetanové úpravě kuřecího.

Merlot de Pennautier IGP d´Oc

Purpurová barva s fialovými tóny. Aroma švestek a ostružin okořeněné chutí po zeleném pepři s dlouhou ovocnou dochutí.

Cabernet Sauvignon de Pennautier IGP d´Oc

Tmavá rubínová barva provoněná černým rybízem a ostružinami. Dlouhotrvající ovocná chuť s lehkou tříslovinkou.

Chateau de Pennautier AOP Cabardés

Pomalá a dlouhá macerace ( 25-30 dní) dává tomuto vínu velmi tmavou barvu s fialovými odlesky. Ve vůni dominuje lesní ovoce s tóny vanilky. Víno zraje na láhvi 3 – 4 roky. Doporučujeme ke grilovanému tmavému masu, těžší úpravě drůbeže a sýru s modrou plísní

Marquis de Pennautier- Chardonnay, Vin de Pays d´Oc „ Terroirs d´Altitude“

Speciální sklizeň v brzkých ranních hodinách zachovává delikátní svěžest tohoto vína. Tři týdny macerace při 16 - 18 °C na dubových sudech za použití techniky Sür Lie je zárukou dobré suroviny, jež leží deset měsíců na dubových sudech barrique, z 50 % nových. Víno syté barvy se žlutými tóny, s vůní po ananasu, vanilce a sladkých meruňkách. Má velmi dlouhou a intenzivní chuť. Možnost zrání na lahvi je 5-8 let. Doporučujeme k masu na světlých omáčkách a fois gras.

Chateau de Pannautier AOP Cabardés „ Terroirs dÁltitude“

Macerace probíhá 25-30 dní a dále14 měsíců na francouzských dubových sudech, nových z 50 %. Víno s granátovou barvou, kořeněnou vůní s výraznou přítomností černého rybízu a kakaa. Příjemné taniny doplněné ležením na sudech dávají vínu plnou a dlouhotrvající chuť po dominantním černém rybízu. Láhve lze skladovat 5-6 let. Skladba vína: Cabernet franc 10%, merlot 20%, malbec 15%, syrah 30%, cabernet sauvignon 25%.

L´Esprit de Pennautier AOP Cabardés

Macerace 35 dnů a další zrání 18 měsíců na nových francouzských sudech typu barrique zajišťuje v chuti harmonické taniny, dřevité tóny a náznak lesního ovoce.

"Le Rêve de Pennautier, "Vendanges d'Après"

Ze 100 % Chardonnay. Sklizeň hroznů probíhá v brzkých ranních hodinách, okamžitě se zpracovávají a poté fermentují 3 týdny při teplotě 16 – 18 °C na sudech barrique metodou sur lie. K plnosti tohoto vína přispívá také zrání 18 měsíců na nových sudech z francouzského dubu. Barva je zlatavá, ve vůni i chuti lze cítit mandarinky, meruňky, ananas a citrony, to vše ovoněné medem. Toto celé doplňuje lehký nádech skořice a kardamomu. Velice elegantní víno, které můžeme beze strachu nechat ve sklepě 10 let. Výtečně se hodí ke všem typům dezertů.

Chateau de Ciffre AOP Saint-Chinian

Granátová barva získaná macerací 20 – 30 dní. Ve vůni dominují křehké ovocné tóny a v chuti lehký pepřový nádech po syrahu doplněný sladkými taniny. Doporučujeme k pečené drůbeži a sýrům s modrou plísní. Skladba vína: syrah 40%, carignan 30%, grenache ze starých vinic 20%, mourvédre 10%.

Chateau de Ciffre AOP Sain-Chinian „ Terroirs d´Altitude“

Macerace dlouhá 35-40 dní pro plnou a hutnou, granátovou barvu a další zrání na dřevěných sudech tipu barrique o obsahu 600 l. Vůně je po tmavém ovoci s tóny karamelu a bergamotu. V chuti kulaté taniny doplněné o plné ovocné tóny po lesním tmavém ovoci. Víno lze dlouhodobě skladovat. Doporučujeme ke grilované drůbeži a hutným sýrům. Složení vína: syrah 60%, granache ze starých vinic 40%.

Chateau de Ciffre AOP Faugéres „ Terroirs d´Altitude“

Macerace dlouhá 30-35 dní a další ležení z 50% na nerezových tancích a z 50% na nových dubových sudech o obsahu 600 l. Intenzivní vůně černého lesního ovoce s náznakem kakaa a bílého pepře. V ústech plné taniny zakončené velmi dlouhou dochutí po ostružinách. Možnost zrání na lahvi 5-8 let. Nádherně se s ním snoubí kachní prsa, grilované hovězí, uzeniny a plné sýry budou tímto vínem velmi dobře doplněny. Složení vína: syrah 55%, granache ze starých vinic 35%, mourvédre 10%.

Chateau de Ciffre AOP Faugéres „Grand Vin“

Macerace trvá 35-40 dní a poté zraje 12 měsíců na dubových sudech barrique, z nichž je 50% nových. V komplexní vůni se nalézá černé ovoce s náznaky černého pepře a sněženek. Plná, robustní chuť s harmonickou dochutí, které velmi prospěje dekantace. Možnost zrání na lahvi 5-8 let. Doporučujeme ke zvěřině a tmavému masu. Složení vína: syrah 70%, granache ze starých vinic 20%, mourvédre 10%

Plán do vánoc

Vážení přátelé. Jak to alespoň v náznaku vypadá, tak degustace pro prosinec by i když asi v omezené formě mohli proběhnout. Protože z naší strany je vše připraveno, tak termíny již nebudeme upravovat a směle do toho.

Prosincovo - říjnové rumy

V náhradních termínech zdegustujeme slíbené karibské rumy z ostrova Martinique. Je to jediná destinace na světě, kde je výroba tohoto nápoje ošetřena přísným zákonem o původu. Představíme Vám sedm vzorků, které nejsou na našem trhu běžné. Začneme ve středu 2.12. .... SEDM MÍST VOLNÝCH .... pokračovat budeme v pondělí 7.12. .... DEVĚT MÍST VOLNÝCH ...., pátek 11.12. .... PLNĚ OBSAZENO .... a úterý 15.12. .... JEDENÁCT MÍST VOLNÝCH .... Sejdeme se na Masarykově klasicky od 18 hodin a vstupné je 800,- Kč na osobu s nevratnou zálohou 400,- Kč. Těšíme se na společné zážitky a protože se ocitneme v Malých Antilách tak včetně ukázky Kreolské kuchyně.

Prosincová degustace vína

V prosinci nechceme ochudit ani příznivce tradičního souznění "Pokrmu a vína". Počítáme stále ještě s určitým omezením počtu osob v jedné místnosti a proto nachystáme program tak, aby jsme ho zvládli po technické stránce i při rozdělení na dvě skupiny. Pokrmy (tři chody) budou inspirované oblastí "Centrální Francie" tedy kachna, sýry a paštiky. Vše doplníme víny, která máme vybraná na tuto příležitost již delší dobu. Začneme v pátek 4.12. .... JEDENÁCT MÍST VOLNÝCH ...., pokračovat budeme ve středu 9.12. .... VOLNO ...., pondělí 14.12. .... JEDENÁCT MÍST VOLNÝCH ...., čtvrtek 17.12. .... ŠEST MÍST VOLNÝCH .... a pondělí 21.12. .... VOLNO .... Začínáme jako vždy od 18 hodin na Masarykově a cena degustace je 700,- Kč na osobu. Děkujeme za trpělivost.

Vinotéka Království dobrých vín
Masarykova 181/173
Ústí nad Labem 400 01
tel: 603 497 855, 603 159 710
Banka vín
Špitálské náměstí 3
Ústí nad Labem 400 01
tel: 603 497 855, 603 159 710