Languedoc, Maison Lorgeril, Pennautier

Maison Lorgeril

Společnost se skládá ze šesti usedlostí. Velké geografické rozdíly mezi vinicemi jsou zárukou velké různorodosti vín.

  • Château de Ciffre hospodaří na 70 hektarech vinic. Pěstovanými odrůdami jsou Syrah, Grenache, Mourvédre, Carignan, Viognier, Cinsault.
  • Domaine de la Borie Blanche je doma v oblasti Minervois. Z 29 ti hektarů vinic je největší chloubou 6 hektarů Carignanu, který je ve stáří 50-80 let.
  • Domaine Garille. Veškeré vinice a to 38 hektarů se rozkládají na polohách 200-400 metrů nad mořem.
  • Châateau Caunettes
  • Châateau de Pennautier bylo založeno roku 1620 a nynější majitelé Nikolas a Miren jsou desátou generací vinařů na tomto château. To se nachází 5 kilometrů od historického města Carcassonne. 146 hektarů vinic dává velmi zajímavá plná a různorodá vína. Velmi zajímavou kapitolou je odrůda Chardonny.

Viognier de Pennautier IGP d´Oc

Lehce zlatavá barva doplněná vůní manga a liči. V chuti povzbudí svěží kyselinka se stopami tropického ovoce. Doporučujeme k rybě se světlým masem či lehké úpravě kuřecího.

Sauvignon de Pennautier IGP d´Oc

Charakteristické aroma grapefruitu a žlutého melounu. Chuť po citrusech a výraznější kyselinka dávají tomuto vínu příjemný svěží charakter. Doporučujeme k plodům moře a skvěle vynikne také ke světlým omáčkám s kuřecím masem.

Chardonnay de Pennautier IGP d´Oc

Brilantní žlutá barva se zlatými odlesky. Ve vůni dominuje čerstvé ovoce, jako je grep, ananas a citron. Doporučujeme jako aperitiv ke grilované rybě či smetanové úpravě kuřecího.

Merlot de Pennautier IGP d´Oc

Purpurová barva s fialovými tóny. Aroma švestek a ostružin okořeněné chutí po zeleném pepři s dlouhou ovocnou dochutí.

Cabernet Sauvignon de Pennautier IGP d´Oc

Tmavá rubínová barva provoněná černým rybízem a ostružinami. Dlouhotrvající ovocná chuť s lehkou tříslovinkou.

Chateau de Pennautier AOP Cabardés

Pomalá a dlouhá macerace ( 25-30 dní) dává tomuto vínu velmi tmavou barvu s fialovými odlesky. Ve vůni dominuje lesní ovoce s tóny vanilky. Víno zraje na láhvi 3 – 4 roky. Doporučujeme ke grilovanému tmavému masu, těžší úpravě drůbeže a sýru s modrou plísní

Marquis de Pennautier- Chardonnay, Vin de Pays d´Oc „ Terroirs d´Altitude“

Speciální sklizeň v brzkých ranních hodinách zachovává delikátní svěžest tohoto vína. Tři týdny macerace při 16 - 18 °C na dubových sudech za použití techniky Sür Lie je zárukou dobré suroviny, jež leží deset měsíců na dubových sudech barrique, z 50 % nových. Víno syté barvy se žlutými tóny, s vůní po ananasu, vanilce a sladkých meruňkách. Má velmi dlouhou a intenzivní chuť. Možnost zrání na lahvi je 5-8 let. Doporučujeme k masu na světlých omáčkách a fois gras.

Chateau de Pannautier AOP Cabardés „ Terroirs dÁltitude“

Macerace probíhá 25-30 dní a dále14 měsíců na francouzských dubových sudech, nových z 50 %. Víno s granátovou barvou, kořeněnou vůní s výraznou přítomností černého rybízu a kakaa. Příjemné taniny doplněné ležením na sudech dávají vínu plnou a dlouhotrvající chuť po dominantním černém rybízu. Láhve lze skladovat 5-6 let. Skladba vína: Cabernet franc 10%, merlot 20%, malbec 15%, syrah 30%, cabernet sauvignon 25%.

L´Esprit de Pennautier AOP Cabardés

Macerace 35 dnů a další zrání 18 měsíců na nových francouzských sudech typu barrique zajišťuje v chuti harmonické taniny, dřevité tóny a náznak lesního ovoce.

"Le Rêve de Pennautier, "Vendanges d'Après"

Ze 100 % Chardonnay. Sklizeň hroznů probíhá v brzkých ranních hodinách, okamžitě se zpracovávají a poté fermentují 3 týdny při teplotě 16 – 18 °C na sudech barrique metodou sur lie. K plnosti tohoto vína přispívá také zrání 18 měsíců na nových sudech z francouzského dubu. Barva je zlatavá, ve vůni i chuti lze cítit mandarinky, meruňky, ananas a citrony, to vše ovoněné medem. Toto celé doplňuje lehký nádech skořice a kardamomu. Velice elegantní víno, které můžeme beze strachu nechat ve sklepě 10 let. Výtečně se hodí ke všem typům dezertů.

Chateau de Ciffre AOP Saint-Chinian

Granátová barva získaná macerací 20 – 30 dní. Ve vůni dominují křehké ovocné tóny a v chuti lehký pepřový nádech po syrahu doplněný sladkými taniny. Doporučujeme k pečené drůbeži a sýrům s modrou plísní. Skladba vína: syrah 40%, carignan 30%, grenache ze starých vinic 20%, mourvédre 10%.

Chateau de Ciffre AOP Sain-Chinian „ Terroirs d´Altitude“

Macerace dlouhá 35-40 dní pro plnou a hutnou, granátovou barvu a další zrání na dřevěných sudech tipu barrique o obsahu 600 l. Vůně je po tmavém ovoci s tóny karamelu a bergamotu. V chuti kulaté taniny doplněné o plné ovocné tóny po lesním tmavém ovoci. Víno lze dlouhodobě skladovat. Doporučujeme ke grilované drůbeži a hutným sýrům. Složení vína: syrah 60%, granache ze starých vinic 40%.

Chateau de Ciffre AOP Faugéres „ Terroirs d´Altitude“

Macerace dlouhá 30-35 dní a další ležení z 50% na nerezových tancích a z 50% na nových dubových sudech o obsahu 600 l. Intenzivní vůně černého lesního ovoce s náznakem kakaa a bílého pepře. V ústech plné taniny zakončené velmi dlouhou dochutí po ostružinách. Možnost zrání na lahvi 5-8 let. Nádherně se s ním snoubí kachní prsa, grilované hovězí, uzeniny a plné sýry budou tímto vínem velmi dobře doplněny. Složení vína: syrah 55%, granache ze starých vinic 35%, mourvédre 10%.

Chateau de Ciffre AOP Faugéres „Grand Vin“

Macerace trvá 35-40 dní a poté zraje 12 měsíců na dubových sudech barrique, z nichž je 50% nových. V komplexní vůni se nalézá černé ovoce s náznaky černého pepře a sněženek. Plná, robustní chuť s harmonickou dochutí, které velmi prospěje dekantace. Možnost zrání na lahvi 5-8 let. Doporučujeme ke zvěřině a tmavému masu. Složení vína: syrah 70%, granache ze starých vinic 20%, mourvédre 10%

Speciální říjen

Jako každý rok jsme připravili speciální akci. V tomto měsíci zdegustujeme u nás málo známý destilát ze západní Francie zvaný Armagnac. Je to produkt vyráběný destilací vína s následným ležením na dubových sudech. Představíme Vám sedm vzorků, které nejsou na našem trhu běžné a podíváme se i na vzorečky s minimálním zráním 25 let. Začneme ve čtvrtek 14.10. .... ČTYŘI MÍSTA VOLNÁ .... pokračovat budeme v úterý 19.10. .... PĚT MÍST VOLNÝCH ...., pátek 22.10. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pondělí 25.10. .... TŘI MÍSTA VOLNÁ .... a středa 27.10. .... DVĚ MÍSTA VOLNÁ .... Sejdeme se na Masarykově klasicky od 18 hodin a vstupné je 1 000,- Kč na osobu s nevratnou zálohou 500,- Kč. Těšíme se na společné zážitky a vzorky samozřejmě doplníme občerstvením Francouzské gastronomie z regionu Akvitánie.

Listopad opět Beaujolais

Listopad máme již mnoho let spojený se svátkem Mladého Beaujolais. Hledíme vpřed a proto máme pro Vás termíny. Tradičně začneme třetí čtvrtek a to 18.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., dále pátek 19.11. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ ...., pondělí 22.11. .... PĚT MÍST VOLNÝCH ...., úterý 23.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., čtvrtek 25.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pátek 26.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pondělí 29.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., úterý 30.11. .... PLNĚ OBSAZENO .... a pro velký zájem to protáhneme až do prosince .... čtvrtek 2.12. ....PLNĚ OBSAZENO .... Dovezeme Vám opět vína od našich oblíbených vinařů a bude to nejenom Baujolais nouveau, ale samozřejmě i ročníkové Beaujolais zvané Cru. Sejdeme se na Masarykově klasicky od 18 hodin a vstupné je 380,- Kč na osobu. Nesmí chybět tradiční pokrm Kohout na víně a soutěž. Těšíme se na společné zážitky.

Prosincová speciální degustace

Jako každý prosinec připravíme pro Vás nevšední zážitek souznění vína a jídla. Oproti minulému roku, kdy jsme museli hodně improvizovat, předpokládáme, že se budeme moci letos v celém menu trochu více rozvášnit. Ve čtyřech chodech nakoukneme do Burgundské kuchyně, takže určitě nebudou chybět jako předkrm šneci. Vše doplníme patřičným vínem a začneme Crémanty, které jsme na jaře také nestihli. Začneme ve čtvrtek 9.12. .... VOLNO .... dále pondělí 13.12. .... PLNĚ OBSAZENO ...., středa 15.12. .... DESET MÍST VOLNÝCH ...., pátek 17.12. .... PLNĚ OBSAZENO .... a pondělí 20.12. .... ŠEST MÍST VOLNÝCH .... Sejdeme se na Masarykově klasicky od 18 hodin a vstupné je 1 200,- Kč na osobu. Pro náročnost přípravy je nutné místo zarezervovat v předstihu a složit zálohu 500,- Kč. Těšíme se na společné nové zážitky.

Vinotéka Království dobrých vín
Masarykova 181/173
Ústí nad Labem 400 01
tel: 603 497 855, 603 159 710
Banka vín
Špitálské náměstí 3
Ústí nad Labem 400 01
tel: 603 497 855, 603 159 710