Languedoc, Maison Lorgeril, Pennautier

Maison Lorgeril

Společnost se skládá ze šesti usedlostí. Velké geografické rozdíly mezi vinicemi jsou zárukou velké různorodosti vín.

  • Château de Ciffre hospodaří na 70 hektarech vinic. Pěstovanými odrůdami jsou Syrah, Grenache, Mourvédre, Carignan, Viognier, Cinsault.
  • Domaine de la Borie Blanche je doma v oblasti Minervois. Z 29 ti hektarů vinic je největší chloubou 6 hektarů Carignanu, který je ve stáří 50-80 let.
  • Domaine Garille. Veškeré vinice a to 38 hektarů se rozkládají na polohách 200-400 metrů nad mořem.
  • Châateau Caunettes
  • Châateau de Pennautier bylo založeno roku 1620 a nynější majitelé Nikolas a Miren jsou desátou generací vinařů na tomto château. To se nachází 5 kilometrů od historického města Carcassonne. 146 hektarů vinic dává velmi zajímavá plná a různorodá vína. Velmi zajímavou kapitolou je odrůda Chardonny.

Viognier de Pennautier IGP d´Oc

Lehce zlatavá barva doplněná vůní manga a liči. V chuti povzbudí svěží kyselinka se stopami tropického ovoce. Doporučujeme k rybě se světlým masem či lehké úpravě kuřecího.

Sauvignon de Pennautier IGP d´Oc

Charakteristické aroma grapefruitu a žlutého melounu. Chuť po citrusech a výraznější kyselinka dávají tomuto vínu příjemný svěží charakter. Doporučujeme k plodům moře a skvěle vynikne také ke světlým omáčkám s kuřecím masem.

Chardonnay de Pennautier IGP d´Oc

Brilantní žlutá barva se zlatými odlesky. Ve vůni dominuje čerstvé ovoce, jako je grep, ananas a citron. Doporučujeme jako aperitiv ke grilované rybě či smetanové úpravě kuřecího.

Merlot de Pennautier IGP d´Oc

Purpurová barva s fialovými tóny. Aroma švestek a ostružin okořeněné chutí po zeleném pepři s dlouhou ovocnou dochutí.

Cabernet Sauvignon de Pennautier IGP d´Oc

Tmavá rubínová barva provoněná černým rybízem a ostružinami. Dlouhotrvající ovocná chuť s lehkou tříslovinkou.

Chateau de Pennautier AOP Cabardés

Pomalá a dlouhá macerace ( 25-30 dní) dává tomuto vínu velmi tmavou barvu s fialovými odlesky. Ve vůni dominuje lesní ovoce s tóny vanilky. Víno zraje na láhvi 3 – 4 roky. Doporučujeme ke grilovanému tmavému masu, těžší úpravě drůbeže a sýru s modrou plísní

Marquis de Pennautier- Chardonnay, Vin de Pays d´Oc „ Terroirs d´Altitude“

Speciální sklizeň v brzkých ranních hodinách zachovává delikátní svěžest tohoto vína. Tři týdny macerace při 16 - 18 °C na dubových sudech za použití techniky Sür Lie je zárukou dobré suroviny, jež leží deset měsíců na dubových sudech barrique, z 50 % nových. Víno syté barvy se žlutými tóny, s vůní po ananasu, vanilce a sladkých meruňkách. Má velmi dlouhou a intenzivní chuť. Možnost zrání na lahvi je 5-8 let. Doporučujeme k masu na světlých omáčkách a fois gras.

Chateau de Pannautier AOP Cabardés „ Terroirs dÁltitude“

Macerace probíhá 25-30 dní a dále14 měsíců na francouzských dubových sudech, nových z 50 %. Víno s granátovou barvou, kořeněnou vůní s výraznou přítomností černého rybízu a kakaa. Příjemné taniny doplněné ležením na sudech dávají vínu plnou a dlouhotrvající chuť po dominantním černém rybízu. Láhve lze skladovat 5-6 let. Skladba vína: Cabernet franc 10%, merlot 20%, malbec 15%, syrah 30%, cabernet sauvignon 25%.

L´Esprit de Pennautier AOP Cabardés

Macerace 35 dnů a další zrání 18 měsíců na nových francouzských sudech typu barrique zajišťuje v chuti harmonické taniny, dřevité tóny a náznak lesního ovoce.

"Le Rêve de Pennautier, "Vendanges d'Après"

Ze 100 % Chardonnay. Sklizeň hroznů probíhá v brzkých ranních hodinách, okamžitě se zpracovávají a poté fermentují 3 týdny při teplotě 16 – 18 °C na sudech barrique metodou sur lie. K plnosti tohoto vína přispívá také zrání 18 měsíců na nových sudech z francouzského dubu. Barva je zlatavá, ve vůni i chuti lze cítit mandarinky, meruňky, ananas a citrony, to vše ovoněné medem. Toto celé doplňuje lehký nádech skořice a kardamomu. Velice elegantní víno, které můžeme beze strachu nechat ve sklepě 10 let. Výtečně se hodí ke všem typům dezertů.

Chateau de Ciffre AOP Saint-Chinian

Granátová barva získaná macerací 20 – 30 dní. Ve vůni dominují křehké ovocné tóny a v chuti lehký pepřový nádech po syrahu doplněný sladkými taniny. Doporučujeme k pečené drůbeži a sýrům s modrou plísní. Skladba vína: syrah 40%, carignan 30%, grenache ze starých vinic 20%, mourvédre 10%.

Chateau de Ciffre AOP Sain-Chinian „ Terroirs d´Altitude“

Macerace dlouhá 35-40 dní pro plnou a hutnou, granátovou barvu a další zrání na dřevěných sudech tipu barrique o obsahu 600 l. Vůně je po tmavém ovoci s tóny karamelu a bergamotu. V chuti kulaté taniny doplněné o plné ovocné tóny po lesním tmavém ovoci. Víno lze dlouhodobě skladovat. Doporučujeme ke grilované drůbeži a hutným sýrům. Složení vína: syrah 60%, granache ze starých vinic 40%.

Chateau de Ciffre AOP Faugéres „ Terroirs d´Altitude“

Macerace dlouhá 30-35 dní a další ležení z 50% na nerezových tancích a z 50% na nových dubových sudech o obsahu 600 l. Intenzivní vůně černého lesního ovoce s náznakem kakaa a bílého pepře. V ústech plné taniny zakončené velmi dlouhou dochutí po ostružinách. Možnost zrání na lahvi 5-8 let. Nádherně se s ním snoubí kachní prsa, grilované hovězí, uzeniny a plné sýry budou tímto vínem velmi dobře doplněny. Složení vína: syrah 55%, granache ze starých vinic 35%, mourvédre 10%.

Chateau de Ciffre AOP Faugéres „Grand Vin“

Macerace trvá 35-40 dní a poté zraje 12 měsíců na dubových sudech barrique, z nichž je 50% nových. V komplexní vůni se nalézá černé ovoce s náznaky černého pepře a sněženek. Plná, robustní chuť s harmonickou dochutí, které velmi prospěje dekantace. Možnost zrání na lahvi 5-8 let. Doporučujeme ke zvěřině a tmavému masu. Složení vína: syrah 70%, granache ze starých vinic 20%, mourvédre 10%

Říjnová perla - termíny

Po úspěchu z loňského roku s degustací rumů a na četná přání zařadíme letos v říjnu trochu jiný směr a pustíme se do západní Francie do oblasti Cognac. Připravíme pro Vás sedm vzorečků z malých rodinných palíren, které se v Čechách nevyskytují a pocházejí pouze z nejlepších oblastí v Cognacu to je Grande Champagne a Petit Champagne. Zařadíme také špičku v nejvyšší kategorii XO Tres Vieux a to z roku 1968. Věříme, že zážitek bude nezapomenutelný (my ho již máme). Začneme ve čtvrtek 17.10. .... PLNĚ OBSAZENO .... a pokračujeme pondělí 21.10. ....ČTYŘI MÍSTA VOLNÁ .... středa 23.10. .... DVĚ MÍSTA VOLNÁ .... pátek 25.10. .... PLNĚ OBSAZENO .... a čtvrtek 31.10. .... PLNĚ OBSAZENO .... Pro velkou náročnost této degustace a snahu o co nejkvalitnější originalitu je cena na osobu 1200,- Kč. Místa jsou omezena a Vaše rezervace bude provedena po složení nevratné zálohy 500,-Kč. Děkujeme za pochopení. Celou akci samozřejmě doplníme občerstvením ve Francouzském duchu.

Degustace v listopadu

Jako každý rok jsou degustace v listopadu u nás zadané oblasti Beaujolais. V letošním roce je to datumově poměrně napjaté a proto musíme použít také začátek prosince. Počínaje třetím čtvrtkem budeme koštovat nejenom mladá vína nazvaná Beaujolais nouveau, ale hlavně ročníková Cru. Všechna vína Vám osobně od našich dlouholetých malovinařů přivezeme. Máme pro Vás připraven čtvrtek 21.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pátek 22.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pondělí 25.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., úterý 26.11. .... PLNĚ OBSAZENO ....,čtvrtek 28.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pondělí 2.12. .... PLNĚ OBSAZENO .... a úterý 3.12. .... PLNĚ OBSAZENO ....Vstup pro osobu je 350,- Kč a začínáme jako vždy od 18 hodin. Celou degustaci doplníme tradičně nedílnou specialitou této oblasti " Kohoutem na víně ". Těšíme se na hezký zážitek.

Vánoční degustace

K našemu velkému potěšení je o speciální prosincovou degustaci velký zájem. Proto jsme pro vás připravili několik termínů. První je na pondělí 9.12. .... VOLNO .... dále středa 11.12. .... SEDM MÍST VOLNÝCH ...., pátek 13.12. .... JEDENÁCT MÍST VOLNÝCH ...., úterý 17.12. .... PĚT MÍST VOLNÝCH .... a čtvrtek 19.12. .... PĚT MÍST VOLNÝCH .... Vše od 18 hodin. V této degustaci se zaměříme na vína, která jsou v námi dovážených vinařstvích absolutní špičkou. Jejich výroba je dosti limitovaná a produkují se pouze v nejlepších letech. Pro naladění chuti nebude chybět Chassagne-Montrachet 1er Cru. K vínům přidáme speciální menu francouzské kuchyně o čtyřech chodech. Již teď se můžete těšit na Hřebenatky svatojakubské nebo hovězí Charolais. Pro náročnost a jedinečnost je kapacita omezena. Cena je 1600,- Kč na osobu. Plně věříme, že to bude jeden z vrcholů našich letošních ochutnávek. Protože jde o vína a jídla vyšší cenové hladiny, budou Vám místa zarezervována na základě zaplacené nevratné zálohy 800,- Kč. Dejte si nevšední zážitek k Mikuláši nebo vánocům a ochutnejte vína a jídla určená pro zvláštní příležitosti. Těšíme se na povznášející zážitek.

Vinotéka Království dobrých vín
Masarykova 181/173
Ústí nad Labem 400 01
tel: 603 497855, 603 158710
Banka vín
Špitálské náměstí 3
Ústí nad Labem 400 01
tel: 603 497855, 603 158710