Domaine de la Feuillarde
Burgundsko
Vinařství se nachází v blízkosti města Macôn, kde bylo roku 1934 založeno Jeanem-Marie
Thomasem. Dnes hospodaří se sedmnácti hektary, na kterých se pěstuje především odrůda
Chardonnay, dále také Gammay a Pinot Noir. Nejvíce vinic se nachází v oblasti Saint
Véran, kde se také nacházejí vinice starší 60ti let pro výrobu Vieille Vignes, které
zrají na nových dubových sudech. Menší polohou je Pouilly-Fuissé, kde se hrozny
zpracovávají pouze ručně. Při výrobě všech vín jsou zachovány tradiční postupy s
důrazem na ruční práci. Pouze tak se lze vínu věnovat s opravdovou láskou.
|
Saint-Véran cuvée tradition
Harmonická vůně se svěží chutí broskví a citrusů. Víno vyrobené ze 100 % Chardonnay.
|
|
Saint-Véran Vieilles Vignes
Vůně zralého ovoce a bílých květů. Kulatou chuť doplňuje zlatavě žlutá barva. Minerální tóny udržují toto víno svěží po dlouhou dobu. 100 % Chardonnay.
|
|
Saint-Véran Cuvée Prestige Fût de Chêne
Zlaté odlesky s květinovou vůní plné bílých květů a fialek. V chuti znatelné tóny vanilky a koření. 100 % Chardonnay.
|
|
Pouilly-Fuissé
Komplexní a vyvážená vůně. Velmi svěží chuť s tóny citrusů, která překvapí svou dlouhou dochutí. 100 % Chardonnay.
|
|
Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes
Víno je pěstováno na vinicích starších 60 let. Nízký výnos koncentruje veškeré chutě, jež doplňuje chuť dubových sudů, ve kterých víno zraje. Minerální charakter mu zajišťuje dlouhodobou svěžest. Lze si tak vychutnat harmonickou chuť s podtóny vanilky, ve vůni med z akácie a u toho pozorovat intenzivní zlatavou barvu. Na výrobu tohoto vína je použita pouze odrůda Chardonnay.
|
|
Mâcon-Prissé blanc
Velice svěží a ovocné víno. Světle žlutá barva s vůní květin. 100 % Chardonnay.
|
|
Mâcon-Prissé rouge
Granátová barva Pinot Noir podpořená vůní tmavého ovoce. Kulatá chuť s jemnými taniny, která pozvolna doznívá v ústech.
|
Speciál pro říjen
Každý rok se Vám snažíme v tomto měsíci přinést zvláštní chuťový zážitek. V letošním roce se po dlouhé době přesuneme do oblasti Cognac. Na sedmi vzorcích budete mít možnost ochutnat produkty od malých rodinných palíren, které běžně na trhu nenajdete. Nejmladším kouskem bude sedm let staré VS, poté se posuneme přes VSOP z roku 1990 po dvacetileté XO až ke vzorkům kategorie Trés Vieux (velmi starý), kde najdeme perlu v kategorii 1er Cru z roku 1968. Všechny vzorky pocházejí z oblasti Petite Champagne a Grande Champagne, což jsou nejprestižnější vinice v oblasti Cognac. Začneme v pondělí 14.10. .... DVĚ MÍSTA VOLNÁ ...., dále pátek 18.10. PLNĚ OBSAZENO .... a čtvrtek 24.10. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ .... Degustace bude doplněna občerstvením ve stylu kuchyně této oblasti. Cena degustace je 1 400,- Kč na osobu s nevratnou zálohou 700,- Kč. Sejdeme se klasicky v 18 hodin na vinotéce Masarykova.
Beaujolais v listopadu
Mnoho dotazů na termíny pro každoroční svátek Beaujolais nás tlačí již teď v předstihu plánovat a tak se všichni můžou těšit na pozdravy z této oblasti . Tradičně začneme třetí čtvrtek v listopadu 21.11. .... PLNĚ OBSAZENO...., dále pátek 22.11. .... JEDNO MÍSTOVOLNÉ...., pondělí 25.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., úterý 26.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., čtvrtek 28.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pátek 29.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pondělí 2.12. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ ...., úterý 3.12. .... PLNĚ OBSAZENO ...., čtvrtek 5.12. .... PLNĚ OBSAZENO .... a celé putování uzavřeme v pátek 6.12. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ .... Dovezeme Vám opět vína od našich oblíbených vinařů a bude to nejenom Baujolais nouveau, které nás nikdy nezklamalo ale samozřejmě i ročníkové Beaujolais zvané Cru, které nás už mnohokrát potěšilo svou plností. Sejdeme se na Masarykově klasicky od 18 hodin a vstupné je 470,- Kč na osobu. Nesmí samozřejmě chybět tradiční pokrm tohoto francouzského regionu Kohout na víně. Těšíme se na společné zážitky.
Prosincové degustační večery
Jako každý prosinec připravíme pro Vás doufáme že nevšední zážitek souznění vína a jídla. Meníčko se letos bude pohybovat okolo kachniček z volného chovu. Jako předkrm vidíme "Opečený plátek čerstvých Foie Gras", pokračovat bude "Pečené vykoštěné a plněné kachní stehýnko", poté "Trhané kachní maso v domácí bulce s čedarem" a jako dezert naše "Créme brulée". Vše doplníme patřičným vínem od Crémantu po prestižní červená od našich oblíbených vinařů. Začneme ve středu 11.12. .... VOLNO .... dále pátek 13.12. .... DVĚ MÍSTA VOLNÁ ...., pondělí 16.12. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ ...., středa 18.12. .... TŘI MÍSTA VOLNÁ .... a pátek 20.12. .... DVĚ MÍSTA VOLNÁ .... Sejdeme se na Masarykově klasicky od 18 hodin a vstupné je 1 500,- Kč na osobu. Pro náročnost přípravy a vyšší cenu použitých surovin je nutné místo zarezervovat v předstihu a složit nevratnou zálohu 700,- Kč. Těšíme se na společné nové zážitky.