Languedoc, Domaine de la Provenquiére

Domaine de la Provenquiére

Domaine de la Provenquiére se nachází v oblasti Languedoc u města Capestang západně od Beziers v blízkosti kanálu du Midi. Počátky historie usedlosti se datují do poloviny patnáctého století. Největší změna se udála v roce 1860, kdy získal vlastnické právo poradce Napoleona III Paul Teissonniére a proměnil usedlost v zámek. Jeho potomci v roce 1954 založili na tomto zámku vinařství a v současné době obhospodařují 150 hektarů. Na vinicích nalezneme klasické odrůdy jako Chardonnay, Sauvignon, Merlot nebo Syrah, ale také pro nás trochu nevšední odrůdy jako Vermentino, Semillon nebo Marsanne. Část vín zraje na nových dubových sudech.

Cabernet Sauvignon

Hrozny se pěstují na šesti hektarech písčité půdy. Macerace probíhá 20 dní za použití mikrooxidace. Ve vůni nalezneme grilovanou papriku, tabák a bobkoví list, chuť je doplněna o černé olivy.

Syrah

Po dobu dvaceti dnů ležení na slupkách a za pomoci malolaktické fermentace se vyrábí víno s vůní čerstvých květin, zvláště pak po fialkách. Nalezneme zde také stopy po černém pepři. Chuť je plná s lehkou tříslovinou.

Merlot

Malolaktická fermentace a macerace po dobu dvaceti dnů dává vína s vůní po tmavém lesním ovoci. V chuti nalezneme náznak švestek ostružin a malin.

Sauvignon

Lehké přírodní víno s příjemnou kyselinkou vyrobeno metodou řízeného kvašení. Nalezneme v něm tóny po exotickém ovoci jako mango, papája a kiwi.

Viognier

Dlouhé dvouměsíční kvašení při nízké teplotě dává tomuto vínu nádherný šarm. Nalezneme v něm čerstvé meruňky, hrušky a to vše s nádechem vanilky.

Vermentino

Dlouhé šetrné lisování a kvašení při nízkých teplotách zachovalo v tomto víně příjemnou rozvernost. Zlatozelená barva s chuťovými tóny po citrusech dává tomuto vínu nádhernou lehkost.

Chardonnay

Vinice vysazené na vápenitoštěrkovém podloží v roce 1986 dávají hrozny pro výrobu plného a květnatého vína kvašeného při nízkých teplotách. V chuti nalezneme tóny přezrálého tropického ovoce, zvláště pak papáju a mango.

Muscat

Vinice se nacházejí na severních polohách naší oblasti. Víno kvasí při nízkých teplotách a dává explozivní vůni muškátových odrůd, která ale nezakrývá čistotu odrůdy. V tomto víně převažuje liči a mango. Vhodné je jako aperitiv před jídlem nebo k dezertům.

Cuvée Blanc

Víno vytvořeno jako cuvée odrůd Vermentino a Sêmillon. Hrozny jsou pěstovány na vinicích situovaných severním směrem. Při dlouhém kvašení a udržování nízkých teplot vznikají vína lahodné svěží a ovocné chuti. Velmi vhodné je toto víno pro dlouhé pití nebo k rybím specialitám.

Cuvée Rouge

Víno z jižních svahů je cuvée odrůd Cabernet Franc a Merlot. Při dvacetidenní maceraci vzniká víno plné rubínové barvy s vůní a chutí po vyzrálém tmavém ovoci zvláště pak po blumách.

Le Conquérant

Vinice odrůdy Chardonnay vysazené v roce 1986 na vápenitoštěrkovén podloží dávají hrozny té nejvyšší kvality díky velké listové ploše vystavené slunečnímu záření. Víno je školeno metodou sur lies za pomoci nových dubových sudů. Víno má příjemný nádech po toustech s lehkým aroma po vanilce. Vše doplňuje koncentrovaná chuť po vyzrálém ovoci.

Le Téméraire

Zajímavá kupáž odrůd Sêmillon – Chardonnay – Vermentino – Viognier – Marsanne dává tušit nevšední zážitek. Šestnáct měsíců na dubových sudech a kvalitně vyzrálé hrozny předurčují toto víno jako zajímavou studnici vůní a chutí po jižním ovoci.

Le Généreux

Na prosluněných svazích se pěstují dvě odrůdy určené pro výrobu tohoto vína. Jsou to Cabernet Sauvignon a Merlot. Za pomoci dubových sudů kde víno odpočívá, získá vůni s tóny vanilky a šafránu. V chuti dominuje tmavé ovoce, zvláště pak černý rybíz.

Le Capiteux

Na dubových sudech nám vyzrává Syrah a Petit Verdot. Hrozny jsou pěstovány na jižních svazích. Tmavě červená rubínová barva a vůně po tmavém a červeném ovoci je podpořena chutí s náznaky opečeného chleba, koření a zázvoru. Celé víno doplňují hedvábné taniny.

Achilleus

Toto cuvée je chloubou vinařství. Skládá se z odrůd Petit Verdot – Merlot – Syrah – Cabernet Franc – Cabernet Sauvignon. Všechny vinice jsou situovány na jih. Pomalá dvacetidenní fermentace je dovršena ležením na nových dubových sudech po dobu patnácti měsíců. Ve víně nalezneme tmavé přezrálé ovoce a čerstvě opečený chléb.

Speciál pro říjen

Každý rok se Vám snažíme v tomto měsíci přinést zvláštní chuťový zážitek. V letošním roce se po dlouhé době přesuneme do oblasti Cognac. Na sedmi vzorcích budete mít možnost ochutnat produkty od malých rodinných palíren, které běžně na trhu nenajdete. Nejmladším kouskem bude sedm let staré VS, poté se posuneme přes VSOP z roku 1990 po dvacetileté XO až ke vzorkům kategorie Trés Vieux (velmi starý), kde najdeme perlu v kategorii 1er Cru z roku 1968. Všechny vzorky pocházejí z oblasti Petite Champagne a Grande Champagne, což jsou nejprestižnější vinice v oblasti Cognac. Začneme v pondělí 14.10. .... DVĚ MÍSTA VOLNÁ ...., dále pátek 18.10. PLNĚ OBSAZENO .... a čtvrtek 24.10. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ .... Degustace bude doplněna občerstvením ve stylu kuchyně této oblasti. Cena degustace je 1 400,- Kč na osobu s nevratnou zálohou 700,- Kč. Sejdeme se klasicky v 18 hodin na vinotéce Masarykova.

Beaujolais v listopadu

Mnoho dotazů na termíny pro každoroční svátek Beaujolais nás tlačí již teď v předstihu plánovat a tak se všichni můžou těšit na pozdravy z této oblasti . Tradičně začneme třetí čtvrtek v listopadu 21.11. .... PLNĚ OBSAZENO...., dále pátek 22.11. .... JEDNO MÍSTOVOLNÉ...., pondělí 25.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., úterý 26.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., čtvrtek 28.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pátek 29.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pondělí 2.12. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ ...., úterý 3.12. .... PLNĚ OBSAZENO ...., čtvrtek 5.12. .... PLNĚ OBSAZENO .... a celé putování uzavřeme v pátek 6.12. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ .... Dovezeme Vám opět vína od našich oblíbených vinařů a bude to nejenom Baujolais nouveau, které nás nikdy nezklamalo ale samozřejmě i ročníkové Beaujolais zvané Cru, které nás už mnohokrát potěšilo svou plností. Sejdeme se na Masarykově klasicky od 18 hodin a vstupné je 470,- Kč na osobu. Nesmí samozřejmě chybět tradiční pokrm tohoto francouzského regionu Kohout na víně. Těšíme se na společné zážitky.

Prosincové degustační večery

Jako každý prosinec připravíme pro Vás doufáme že nevšední zážitek souznění vína a jídla. Meníčko se letos bude pohybovat okolo kachniček z volného chovu. Jako předkrm vidíme "Opečený plátek čerstvých Foie Gras", pokračovat bude "Pečené vykoštěné a plněné kachní stehýnko", poté "Trhané kachní maso v domácí bulce s čedarem" a jako dezert naše "Créme brulée". Vše doplníme patřičným vínem od Crémantu po prestižní červená od našich oblíbených vinařů. Začneme ve středu 11.12. .... JEDENÁCT MÍST VOLNÝCH .... dále pátek 13.12. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pondělí 16.12. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ ...., středa 18.12. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ .... a pátek 20.12. .... PLNĚ OBSAZENO .... Sejdeme se na Masarykově klasicky od 18 hodin a vstupné je 1 500,- Kč na osobu. Pro náročnost přípravy a vyšší cenu použitých surovin je nutné místo zarezervovat v předstihu a složit nevratnou zálohu 700,- Kč. Těšíme se na společné nové zážitky.

Vinotéka Království dobrých vín
Masarykova 181/173
Ústí nad Labem 400 01
tel: 603 497 855, 603 159 710
Banka vín
Špitálské náměstí 3
Ústí nad Labem 400 01
tel: 603 497 855, 603 159 710