Languedoc, Domaine de la Provenquiére

Domaine de la Provenquiére

Domaine de la Provenquiére se nachází v oblasti Languedoc u města Capestang západně od Beziers v blízkosti kanálu du Midi. Počátky historie usedlosti se datují do poloviny patnáctého století. Největší změna se udála v roce 1860, kdy získal vlastnické právo poradce Napoleona III Paul Teissonniére a proměnil usedlost v zámek. Jeho potomci v roce 1954 založili na tomto zámku vinařství a v současné době obhospodařují 150 hektarů. Na vinicích nalezneme klasické odrůdy jako Chardonnay, Sauvignon, Merlot nebo Syrah, ale také pro nás trochu nevšední odrůdy jako Vermentino, Semillon nebo Marsanne. Část vín zraje na nových dubových sudech.

Cabernet Sauvignon

Hrozny se pěstují na šesti hektarech písčité půdy. Macerace probíhá 20 dní za použití mikrooxidace. Ve vůni nalezneme grilovanou papriku, tabák a bobkoví list, chuť je doplněna o černé olivy.

Syrah

Po dobu dvaceti dnů ležení na slupkách a za pomoci malolaktické fermentace se vyrábí víno s vůní čerstvých květin, zvláště pak po fialkách. Nalezneme zde také stopy po černém pepři. Chuť je plná s lehkou tříslovinou.

Merlot

Malolaktická fermentace a macerace po dobu dvaceti dnů dává vína s vůní po tmavém lesním ovoci. V chuti nalezneme náznak švestek ostružin a malin.

Sauvignon

Lehké přírodní víno s příjemnou kyselinkou vyrobeno metodou řízeného kvašení. Nalezneme v něm tóny po exotickém ovoci jako mango, papája a kiwi.

Viognier

Dlouhé dvouměsíční kvašení při nízké teplotě dává tomuto vínu nádherný šarm. Nalezneme v něm čerstvé meruňky, hrušky a to vše s nádechem vanilky.

Vermentino

Dlouhé šetrné lisování a kvašení při nízkých teplotách zachovalo v tomto víně příjemnou rozvernost. Zlatozelená barva s chuťovými tóny po citrusech dává tomuto vínu nádhernou lehkost.

Chardonnay

Vinice vysazené na vápenitoštěrkovém podloží v roce 1986 dávají hrozny pro výrobu plného a květnatého vína kvašeného při nízkých teplotách. V chuti nalezneme tóny přezrálého tropického ovoce, zvláště pak papáju a mango.

Muscat

Vinice se nacházejí na severních polohách naší oblasti. Víno kvasí při nízkých teplotách a dává explozivní vůni muškátových odrůd, která ale nezakrývá čistotu odrůdy. V tomto víně převažuje liči a mango. Vhodné je jako aperitiv před jídlem nebo k dezertům.

Cuvée Blanc

Víno vytvořeno jako cuvée odrůd Vermentino a Sêmillon. Hrozny jsou pěstovány na vinicích situovaných severním směrem. Při dlouhém kvašení a udržování nízkých teplot vznikají vína lahodné svěží a ovocné chuti. Velmi vhodné je toto víno pro dlouhé pití nebo k rybím specialitám.

Cuvée Rouge

Víno z jižních svahů je cuvée odrůd Cabernet Franc a Merlot. Při dvacetidenní maceraci vzniká víno plné rubínové barvy s vůní a chutí po vyzrálém tmavém ovoci zvláště pak po blumách.

Le Conquérant

Vinice odrůdy Chardonnay vysazené v roce 1986 na vápenitoštěrkovén podloží dávají hrozny té nejvyšší kvality díky velké listové ploše vystavené slunečnímu záření. Víno je školeno metodou sur lies za pomoci nových dubových sudů. Víno má příjemný nádech po toustech s lehkým aroma po vanilce. Vše doplňuje koncentrovaná chuť po vyzrálém ovoci.

Le Téméraire

Zajímavá kupáž odrůd Sêmillon – Chardonnay – Vermentino – Viognier – Marsanne dává tušit nevšední zážitek. Šestnáct měsíců na dubových sudech a kvalitně vyzrálé hrozny předurčují toto víno jako zajímavou studnici vůní a chutí po jižním ovoci.

Le Généreux

Na prosluněných svazích se pěstují dvě odrůdy určené pro výrobu tohoto vína. Jsou to Cabernet Sauvignon a Merlot. Za pomoci dubových sudů kde víno odpočívá, získá vůni s tóny vanilky a šafránu. V chuti dominuje tmavé ovoce, zvláště pak černý rybíz.

Le Capiteux

Na dubových sudech nám vyzrává Syrah a Petit Verdot. Hrozny jsou pěstovány na jižních svazích. Tmavě červená rubínová barva a vůně po tmavém a červeném ovoci je podpořena chutí s náznaky opečeného chleba, koření a zázvoru. Celé víno doplňují hedvábné taniny.

Achilleus

Toto cuvée je chloubou vinařství. Skládá se z odrůd Petit Verdot – Merlot – Syrah – Cabernet Franc – Cabernet Sauvignon. Všechny vinice jsou situovány na jih. Pomalá dvacetidenní fermentace je dovršena ležením na nových dubových sudech po dobu patnácti měsíců. Ve víně nalezneme tmavé přezrálé ovoce a čerstvě opečený chléb.

Speciální říjen

Jako každý rok jsme připravili speciální akci. V tomto měsíci zdegustujeme u nás málo známý destilát ze západní Francie zvaný Armagnac. Je to produkt vyráběný destilací vína s následným ležením na dubových sudech. Představíme Vám sedm vzorků, které nejsou na našem trhu běžné a podíváme se i na vzorečky s minimálním zráním 25 let. Začneme ve čtvrtek 14.10. .... ČTYŘI MÍSTA VOLNÁ .... pokračovat budeme v úterý 19.10. .... PĚT MÍST VOLNÝCH ...., pátek 22.10. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pondělí 25.10. .... TŘI MÍSTA VOLNÁ .... a středa 27.10. .... DVĚ MÍSTA VOLNÁ .... Sejdeme se na Masarykově klasicky od 18 hodin a vstupné je 1 000,- Kč na osobu s nevratnou zálohou 500,- Kč. Těšíme se na společné zážitky a vzorky samozřejmě doplníme občerstvením Francouzské gastronomie z regionu Akvitánie.

Listopad opět Beaujolais

Listopad máme již mnoho let spojený se svátkem Mladého Beaujolais. Hledíme vpřed a proto máme pro Vás termíny. Tradičně začneme třetí čtvrtek a to 18.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., dále pátek 19.11. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ ...., pondělí 22.11. .... PĚT MÍST VOLNÝCH ...., úterý 23.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., čtvrtek 25.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pátek 26.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pondělí 29.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., úterý 30.11. .... PLNĚ OBSAZENO .... a pro velký zájem to protáhneme až do prosince .... čtvrtek 2.12. ....PLNĚ OBSAZENO .... Dovezeme Vám opět vína od našich oblíbených vinařů a bude to nejenom Baujolais nouveau, ale samozřejmě i ročníkové Beaujolais zvané Cru. Sejdeme se na Masarykově klasicky od 18 hodin a vstupné je 380,- Kč na osobu. Nesmí chybět tradiční pokrm Kohout na víně a soutěž. Těšíme se na společné zážitky.

Prosincová speciální degustace

Jako každý prosinec připravíme pro Vás nevšední zážitek souznění vína a jídla. Oproti minulému roku, kdy jsme museli hodně improvizovat, předpokládáme, že se budeme moci letos v celém menu trochu více rozvášnit. Ve čtyřech chodech nakoukneme do Burgundské kuchyně, takže určitě nebudou chybět jako předkrm šneci. Vše doplníme patřičným vínem a začneme Crémanty, které jsme na jaře také nestihli. Začneme ve čtvrtek 9.12. .... VOLNO .... dále pondělí 13.12. .... PLNĚ OBSAZENO ...., středa 15.12. .... DESET MÍST VOLNÝCH ...., pátek 17.12. .... PLNĚ OBSAZENO .... a pondělí 20.12. .... ŠEST MÍST VOLNÝCH .... Sejdeme se na Masarykově klasicky od 18 hodin a vstupné je 1 200,- Kč na osobu. Pro náročnost přípravy je nutné místo zarezervovat v předstihu a složit zálohu 500,- Kč. Těšíme se na společné nové zážitky.

Vinotéka Království dobrých vín
Masarykova 181/173
Ústí nad Labem 400 01
tel: 603 497 855, 603 159 710
Banka vín
Špitálské náměstí 3
Ústí nad Labem 400 01
tel: 603 497 855, 603 159 710