Côtes du Rhône, Domaine Laudun-Chusclan Vignerons

Cotes du Rhone Domaine Laudun

Domaine se nachází na pravém břehu řeky Rhony patnáct kilometrů od Chateauneuf du Pape. Sklepy mají počátek v roce 1925 a 1939, ale vinice se datují do doby Julia Cézara, kdy bylo osazeno prvních 18 hektarů. Od roku 2008 družstvo zpracovává hrozny od více jak dvouset vinařů a stará se o vinice v celkové rozloze 2500 hektarů. Široký okruh parcel a podoblastí dává možnost vzniku úžasných vín s bohatou škálou odrůd, charakteru a chutí. Typickou odrůdou pro tuto oblast je odrůda Grenache, která se produkuje v bílé i červené podobě.

Camp Romain Blanc

Hezké cuvée se slámově žlutavou barvou s vůní po citronu a grepu. Základní odrůdou jsou Grenache Blanc a Clairette Blanche, obohacené o odrůdu Viognier a Roussanne. Zatížení na keři pro sklizeň je pouhých 40 hl/ha.

Camp Romain rouge

Cuvée vytvořené z odrůd Grenache Noir, Syrah a Carignan. Devítiměsíční zrání na dubových sudech se projevuje plnou vůní a chutí po marmeládě z lesního tmavého ovoce podpořené taninovými tóny. Zatížení při sklizni je 40 hl/ha. Skladovatelnost vína 3 až 5 let.

Les Costes Nobles Terres blanc

Cuvée je vytvořeno z Grenache Blanc 70%. O zbytek složení se dělí Clairette Blanche, Roussanne a Viognier. Při zatížení vinice 45 hl/ha se ve víně nalezneme ovocné a květinové tóny.

Les Costes Nobles Terres rouge

Víno vytvořené z odrůd Grenache Noir, Carignan, Cinsault, Syrah je klasickým zástupcem jižní Rhôny. Macerace při 26-28 stupních celsia zachovává rubínovou barvu. Ve vůni nalezneme ovoce jako jahody a maliny v chuti doplněné plností a robustností jižního vína.

Oppidum Grenache blanc

Stoprocentní Granache Blanc je elegantní víno s lehkým nádechem po hruškách. V chuti si zachovává lehkou a příjemnou kyselinku a tím také patřičnou svěžest.

Oppidum Chardonnay

Stoprocentní Chardonnay je vyrobeno z hroznů sklizených v bezprostřední blízkosti vinic Châteauneuf-Du-Pape. Elegantní víno s ovocnou chutí a vůní po meruňkách a broskvích si i přes vyšší alkohol zachovává příjemnou svěžest.

Oppidum Viognier

Klasický Viognier sklizený na vinicích okolo Châteauneuf-Du-Pape vyniká sytou žlutavou barvou s ovocnou vůní. Příjemná kyselinka dává tomuto plnému vínu svěžest a noblesu.

Prieurs de St. Julien blanc

Cuvée vytvořené z odrůdy Grenache Blanc a doplněné odrůdou Clairette Blanche, Roussanne a Viognier. Malé zatížení vinic ( 45 hl/ha ) dává vzniknout vínu zlatavého nádechu s vůní akácií. V chuti nalezneme svěžest lehké kyselinky s ovocnými tóny.

Prieurs de St. Julien rouge

Většinový podíl odrůdy Grenache Noir je lehce doplněný odrůdou Carignan, Syrah a Cinsault. Macerace probíhá dva týdny při teplotě 26 – 28 stupňů celsia. Ve vůni dominuje jahoda a malina, v chuti je to vše doplněno kořenitou dochutí. Uchování těchto vín doporučujeme 1 až 3 roky.

Reserve de la Saurine blanc

Stoprocentní Grenache Blanc je cuvée vytvořeno z hroznů sklizených na pravém břehu řeky Rhôny. Lehký zlatavý nádech a vyladěná svěží chuť předurčuje toto víno jako doplněk ke středomořské kuchyni.

Reserve de la Saurine rouge

Šedesát procent Grenache Noir a čtyřicet procent Carignanu vytvořilo příjemné cuvée s rubínovou barvou, ovocnou vůní a chutí.

Terra Vitae blanc Bio

Při zatížení vinic 40 hl/ha je vytvořeno z 70% Grenache Blanc, 20% Viognieru a 10% Roussanne cuvée zlatavé barvy s vůní po zelených citronech, broskvích a mandlích. Dlouhotrvající chuť odráží kvalitní vyzrání hroznů za pomoci větru, kterému se v této oblasti říká Mistral.

Terra Vitae rouge Bio

70% Grenache Noir a 30% Syrahu dává tomuto vínu nádhernou plnou rubínovou barvu. Kvalitně vyzrálé hrozny pomocí větru Mistral jsou zárukou koncentrované vůně po čerstvých hroznech a dlouhotrvající chutí s nádechem pepře.

Speciál pro říjen

Každý rok se Vám snažíme v tomto měsíci přinést zvláštní chuťový zážitek. V letošním roce se po dlouhé době přesuneme do oblasti Cognac. Na sedmi vzorcích budete mít možnost ochutnat produkty od malých rodinných palíren, které běžně na trhu nenajdete. Nejmladším kouskem bude sedm let staré VS, poté se posuneme přes VSOP z roku 1990 po dvacetileté XO až ke vzorkům kategorie Trés Vieux (velmi starý), kde najdeme perlu v kategorii 1er Cru z roku 1968. Všechny vzorky pocházejí z oblasti Petite Champagne a Grande Champagne, což jsou nejprestižnější vinice v oblasti Cognac. Začneme v pondělí 14.10. .... DVĚ MÍSTA VOLNÁ ...., dále pátek 18.10. PLNĚ OBSAZENO .... a čtvrtek 24.10. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ .... Degustace bude doplněna občerstvením ve stylu kuchyně této oblasti. Cena degustace je 1 400,- Kč na osobu s nevratnou zálohou 700,- Kč. Sejdeme se klasicky v 18 hodin na vinotéce Masarykova.

Beaujolais v listopadu

Mnoho dotazů na termíny pro každoroční svátek Beaujolais nás tlačí již teď v předstihu plánovat a tak se všichni můžou těšit na pozdravy z této oblasti . Tradičně začneme třetí čtvrtek v listopadu 21.11. .... PLNĚ OBSAZENO...., dále pátek 22.11. .... JEDNO MÍSTOVOLNÉ...., pondělí 25.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., úterý 26.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., čtvrtek 28.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pátek 29.11. .... PLNĚ OBSAZENO ...., pondělí 2.12. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ ...., úterý 3.12. .... PLNĚ OBSAZENO ...., čtvrtek 5.12. .... PLNĚ OBSAZENO .... a celé putování uzavřeme v pátek 6.12. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ .... Dovezeme Vám opět vína od našich oblíbených vinařů a bude to nejenom Baujolais nouveau, které nás nikdy nezklamalo ale samozřejmě i ročníkové Beaujolais zvané Cru, které nás už mnohokrát potěšilo svou plností. Sejdeme se na Masarykově klasicky od 18 hodin a vstupné je 470,- Kč na osobu. Nesmí samozřejmě chybět tradiční pokrm tohoto francouzského regionu Kohout na víně. Těšíme se na společné zážitky.

Prosincové degustační večery

Jako každý prosinec připravíme pro Vás doufáme že nevšední zážitek souznění vína a jídla. Meníčko se letos bude pohybovat okolo kachniček z volného chovu. Jako předkrm vidíme "Opečený plátek čerstvých Foie Gras", pokračovat bude "Pečené vykoštěné a plněné kachní stehýnko", poté "Trhané kachní maso v domácí bulce s čedarem" a jako dezert naše "Créme brulée". Vše doplníme patřičným vínem od Crémantu po prestižní červená od našich oblíbených vinařů. Začneme ve středu 11.12. .... VOLNO .... dále pátek 13.12. .... DVĚ MÍSTA VOLNÁ ...., pondělí 16.12. .... JEDNO MÍSTO VOLNÉ ...., středa 18.12. .... TŘI MÍSTA VOLNÁ .... a pátek 20.12. .... DVĚ MÍSTA VOLNÁ .... Sejdeme se na Masarykově klasicky od 18 hodin a vstupné je 1 500,- Kč na osobu. Pro náročnost přípravy a vyšší cenu použitých surovin je nutné místo zarezervovat v předstihu a složit nevratnou zálohu 700,- Kč. Těšíme se na společné nové zážitky.

Vinotéka Království dobrých vín
Masarykova 181/173
Ústí nad Labem 400 01
tel: 603 497 855, 603 159 710
Banka vín
Špitálské náměstí 3
Ústí nad Labem 400 01
tel: 603 497 855, 603 159 710